Warning: Creating default object from empty value in /www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Keurmerk voor Calisthenics parken - Nederlandse Calisthenicsbond
Nieuws

Keurmerk voor Calisthenics parken

By maart 8, 2021 No Comments

Keurmerk voor Calisthenics parken

Calisthenics is een van de snelst groeiende sporten in Nederland. Om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen ontwikkelt de Nederlandse Calisthenicsbond (NLCB) een keurmerk voor Calisthenics parken.

Calisthenics in opmars

Calisthenics is een trainingsvorm waarbij je het eigen lichaamsgewicht als weerstand gebruikt. De sport – een mengelmoes van gymnastiek, yoga en acrobatiek – wint mede door sociale media snel aan populariteit. Voorbeelden van bekende oefeningen zijn pull-ups en push-ups of de spectaculaire human flag. Vanwege de laagdrempeligheid en veelzijdigheid van de sport neemt het aantal Nederlandse beoefenaars toe, dat ook in de openbare ruimte steeds meer Calisthenics parken aanwezig zijn om te sporten en bewegen. Op dit moment telt Nederland meer dan 300 Calisthenics parken, waar jaarlijks gemiddeld 50 nieuwe bijkomen. De parken zijn vrij toegankelijk en herkenbaar aan de verzameling van robuuste stangen en rekken waarop allerlei Calisthenics oefeningen kunnen worden getraind.

Calisthenics kan zo uitdagend gemaakt worden als men zelf wilt. Met name bij gebruik door gevorderde beoefenaars kan er veel van de toestellen worden gevraagd. Vanwege de veelvoud aan oefeningen en bewegingen, waarbij soms atletische manoeuvres tot meer dan 3 meter hoogte boven de grond worden uitgevoerd, is het van belang dat er met bijkomende veiligheidsaspecten rekening wordt gehouden. Het gebruik van kwalitatief materiaal en het monitoren van de status is voor de veiligheid dan ook erg belangrijk. Omdat Calisthenics een nog relatief jonge sport is, bestaan er nog geen richtlijnen en afspraken voor het ontwerp en de inrichting van dit soort accommodaties. De NLCB roept daarom een keurmerk in het leven dat de kwaliteit en veiligheid waarborgt.

Keurmerk voor kwaliteit  en veiligheid

Het keurmerk stelt voorwaarden op voor een veilig ontwerp en inrichting van een Calisthenics park. Daarbij maken we onderscheid in verschillende categorieën. De eisen zullen samenhangen met het doel van het park. Een high-end (top)sport park moet aan andere voorwaarden voldoen dan een recreatief park. Om in aanmerking te komen voor een keurmerk doorloopt een inrichting een keuringsprotocol bestaande uit o.a. een ontwerpbeoordeling, technische audit en ingebruiknamekeuring. Een speciale NLCB keuringscommissie houdt toezicht op dit proces. Parken die aan alle voorwaarden voldoen, mogen het keurmerk voeren en worden toegevoegd aan het landelijk overzicht accommodaties met keurmerk dat op de website van NLCB wordt bijgehouden.

Vanaf najaar 2021

Het keurmerk voor Calisthenics parken wordt ontwikkeld en beheerd door de NLCB en is met name bedoeld voor fabrikanten, leveranciers, ontwerpers, beheerders van outdoor sportlocaties, gemeenten en andere opdrachtgevers van Calisthenics inrichtingen. Daarnaast fungeert het keurmerk als een herkenbaar middel naar gebruikers toe dat aangeeft dat er sprake is van een accommodatie waar veilig gesport kan worden.

Let op: het keurmerk voor Calisthenics parken is vanaf 1 september 2021 beschikbaar. ** Vanwege de corona situatie kampen we met enige vertraging dat we per 1 januari 2022 het keurmerk beschikbaar willen stellen.


Noot voor de redactie  

Publicatiedatum; 8 maart 2021

Persbericht als Word-document
Download Persbericht als Word document

Achtergrondinformatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vincent Verhoef, voorzitter van de Nederlandse Calisthenicsbond, via email: v.verhoef@calisthenicsbond.nl of telefoonnr.: 06-34732334.

Over de Nederlandse Calisthenicsbond  
De Nederlandse Calisthenicsbond (NLCB) is de nationale bond voor de calisthenics sport in al zijn verschijningsvormen. Als nationaal sportorgaan geeft de bond richting aan ontwikkelingen die in het belang zijn van de top-, wedstrijd- en breedtesport. Tevens behartigt de bond de belangen van de sport en zijn beoefenaars. De missie van de NLCB is om de Nederlandse samenleving te laten ervaren hoe leuk en eenvoudig sporten met het eigen lichaamsgewicht kan zijn. Hiervoor streven wij naar een veilig sportklimaat waarin calisthenics, overal en door iedereen beoefend kan worden.

Rechtenvrije foto

Jason van Kesteren toont Front lever aan de Monkey bar

calisthenics certificering calisthenics keurmerk

Leave a Reply