Warning: Creating default object from empty value in /www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Fit en beresterk zonder gewichten - Nederlandse Calisthenicsbond
Nieuws

Fit en beresterk zonder gewichten

By augustus 26, 2019 No Comments

Fit en beresterk zonder gewichten 💪🏻

Het Rembrandtpark is een populaire plek voor calisthenics. De straatsport wordt steeds populairder in de stad. Veel jongeren, van amateurs tot professioneel, komen in stadsparken samen om sterker te worden en creatief te sporten. Tijdens de reportage van AT5 verteld Thomas Stuijfzand en Melanie Driessen waarom zij Calisthenics beoefenen.

 

Wat is Calisthenics?

Calisthenics is puur trainen met je eigen lichaamsgewicht. Typische oefeningen zijn bijv. pullups, pushups, squats. Je trekt, duwt en draagt je eigen lichaam op weg naar complete lichaamsbeheersing. Geen halters en gewichten zijn nodig om beresterk te worden! Kortom; De ideale mix om een sterk en atletisch lichaam op te bouwen.

De basis voor iedere sport(er)!

Calisthenics is geschikt voor iedereen die zijn lichaam wil versterken en zijn prestatievermogen wil verbeteren. Je wilt natuurlijk ook functionele kracht met betere coördinatie. Dankzij Calisthenics verbeter je de motoriek van je hele lichaam, dat een belangrijke voorwaarde is om sportief goed te presteren. Vandaar de enorme interesse vanuit allerlei sporten om Calisthenics toe te passen. Calisthenics vormt de basis voor iedere sporter en draagt bij in zijn of haar sportdoelen ongeacht sport achtergrond. Daarmee kan Calisthenics altijd en overal beoefend worden, dus ook in de sportschool of thuis. We zijn zelfs bezig als bond om samen met Primitive Gym (www.primitivegym.nl) de eerste officiële Calisthenics gym te certificeren! En hoe mooi is het dat bijv. Handbiker Tim de Vries @handbikertim Calisthenics toepast om zijn doel te behalen om paralympisch kampioen te worden in Tokyo 2020 tijdens de Paralympische Spelen!

Sport op wereldniveau; Nederland zelfs wereldkampioen 2019

Calisthenics is tevens een sport dat op wereldniveau beoefend wordt. Sterker nog TeamNL was in juli vertegenwoordigd op het WK in Rusland met Maghenry Nahr, Amber Daemen (https://www.instagram.com/couplexwork… ) en Melanie Driessen die zelfs wereldkampioen werd op de discipline Freestyle! Zo laat Melanie tijdens de reportage al wat voorbeeld oefeningen zien, dat aangeeft dat het om kracht, lenigheid, souplesse gaat.

Bekijk hun instagram maar eens en zie dat het onmogelijk mogelijk is!

Melanie Driessen https://www.instagram.com/melanie.dri…
Thomas Stuijfzand https://www.instagram.com/thomasstuij…
Luis Anthony https://www.instagram.com/el.solitary 

Geen macho cultuur

In elke sport komt macho gedrag ook voor. Omdat de sport nog jong is, kunnen we alleen beter worden door van elkaar te leren. Daarmee is calisthenics een echte community sport. Geen ruimte voor ego-lifting, want we weten donders goed hoe moeilijk een oefening is. Het gaat om plezier en het beste uit jezelf halen ongeacht sportdoel, niveau en sport dat je beoefend. Kortom; samen trainen, samen groeien!

Sportdromen ontstaan op een Calisthenics park

Een Calisthenics park is niet alleen een prachtige speel- en sportplek, maar ook een plek waar dromen ontstaan om je (sport)talenten te ontdekken. Kinderen leren allerlei bewegingsvormen aan en komen in contact met allerlei sporten, dat d.m.v. Calisthenics ze een basis fundering leggen ongeacht welke sport ze uiteindelijk kiezen. Daarmee veranderen hangjongeren naar echte hangjongeren en leggen ze hun spelcomputer aan de kant om te ervaren dat sporten heel leuk en eenvoudig kan zijn. Op een Calisthenics park wordt de bakermat gelegd van Buiten Spelen naar Olympische Spelen. Kinderen zijn de toekomst!

Richtlijnen voor Calisthenics accommodaties

Nederland is het 1e land is dat het voortouw neemt om letterlijk de lat op de juiste hoogte te leggen en goede afspraken te maken over veiligheid en kwaliteit voor een Calisthenics park. Wij kijken vanuit optimale functionaliteit, veiligheid, valondergrond, indeling, flow, toestellen, multi-sport inzetbaarheid, duurzaamheid etc., zodat op een veilige en verantwoorde manier optimaal gesport kan worden op een park. Omdat deze populaire sport nog zo jong is, kan het voor gevaarlijke situaties zorgen op toestellen die hier niet voor ontworpen zijn. Na oplevering kan een Calisthenics park niet (gemakkelijk) meer aangepast kan worden, dat we daarom per heden adviseren en meedenken zodat het aan de Calisthenics richtlijnen voldoet.

Van buiten Spelen naar Olympische Spelen

Als bond zetten wij ons in om een professioneel sportklimaat te ontwikkelen, waarin jong en oud, recreant tot topatleet, altijd en overal kan sporten. Onze visie; Calisthenics een Olympische sport wordt, dat we de basis willen leggen om jonge talenten nu al te laten dromen.

Samen bouwen we aan de toekomst van de sport!

Leave a Reply