Nieuws

Voldoet uw park aan de Calisthenics norm?

By juli 26, 2019 No Comments
Certificering van de NLCB

Calisthenics norm in ontwikkeling

Calisthenics is in opmars. Niet alleen in Nederland, maar ook buiten onze grenzen neem de populariteit van deze acrobatische krachtsport met de dag toe. Deze jonge sport combineert kracht, fitness en turnen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen gewicht van de sporter.

Calisthenics is een sport waar niet alleen wordt gewerkt aan spieren en conditie, maar waarbij ook acrobatische manoeuvres worden uitgehaald. Een van de voordelen van Calisthenics is, dat je naast je eigen lichaamsgewicht, weinig andere zaken nodig hebt behalve een statisch toestel en een geschikte omgeving. Dit klinkt eenvoudig, maar dergelijke toestellen krijgen veel te verduren.

Richtlijnen voor veiligheid en kwaliteit

Omdat deze populaire krachtsport nog zo jong is, zijn er op (inter)nationaal niveau nog onvoldoende richtlijnen en afspraken over de veiligheid en kwaliteit van deze toestellen. Het beoefenen van deze sport op toestellen die hier niet voor ontworpen zijn kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Er is noodzaak om letterlijk de lat op de juiste hoogte te leggen en goede afspraken te maken over veiligheid en kwaliteit.

Advies ter certificering calisthenics park

Als bond zijn we bezig met de ontwikkeling van een Calisthenics norm. Omdat een Calisthenics park een lange levensduur heeft en na oplevering niet (gemakkelijk) meer aangepast kan worden, geeft per heden de bond advies om in aanmerking te komen voor een certificering en toekomstige norm. Vandaar dat wij pilots aangaan met gemeenten ter certificering om vanuit veiligheid een model ontwerp op te stellen dat rekening houdt met o.a. de sportbeleving, functionaliteit en veiligheid.

Wij zien Calisthenics als opkomende Olympische sport, dat wij als missie hebben om een sportklimaat te creëren in Nederland waarin Calisthenics altijd en overal op een veilige en verantwoorde wijze beoefend kan worden. Het opstellen van de Calisthenics norm draagt bij aan de kwaliteit en professionaliteit om de sport naar het hoogste niveau te brengen.

Voorbeeld Calisthenics parken

Met de gemeente Rheden en Nijmegen zijn we al een pilot gestart om vanuit veiligheid een park model op te stellen. Hierbij kijken we naar afspraken die voor de Nederlandse situatie als voor Europa gehanteerd kunnen worden en waarmee aangegeven wordt hoe een Calisthenics park het beste kan (laten) inrichten/uitvoeren. Daarmee voldoen deze parken aan de (toekomstige) Calisthenics richtlijnen en is het als officiële wedstrijdlocatie erkend.

Waarom certificering?

  • Veilig
  • Multi inzetbaar
  • Voor jong en oud
  • Geschikt voor wedstrijden
  • Officiële erkenning
  • Duurzaam en certificering proof

Beelden zeggen meer dan woorden!
We werken toe naar de ontwikkeling van een waardevol Calisthenics norm om de veiligheid te waarborgen. Wij voorzien het probleem dat Nederland straks volgebouwd is met Calisthenics parken die niet aan de (veiligheids)eisen voldoet. Vandaar dat wij als Bond alarm slaan en per heden optreden ter advies en certificering.

Documentatie Calisthenics kwaliteitsnorm

🗎 Klik op de link om meer te weten te komen over de kwaliteitsnorm;
Kwaliteitsnorm Calisthenicsaccomodatie – NLCB

Ook voldoen aan de (toekomstige) Calisthenics certificering?

Als bond denken wij graag mee en adviseren, zodat uw park voldoet aan de richtlijnen en toekomstige NEN Norm die voor Calisthenics accommodaties zal gelden. Neem contact met de bond op en wij staan u graag te woord!

—–
Oprichting normcommissie Calisthenics
Voor de normcommissie Calisthenics en het maken van afspraken zijn belanghebbende partijen, zoals producenten, sportparkeigenaren, overheden/gemeentes, gebruikersbonden en certificerende partijen van harte welkom. Aanmelden voor de normcommissie kan via onderstaande gegevens.

Meer informatie en aanmelden
Voor informatie over deze vergadering, normcommissie of over het normalisatieproces: Erik Spits, consultant AgroFood & Consument, telefoon 015 2 690 476 of e-mail afc@nen.nl

Leave a Reply