Warning: Creating default object from empty value in /www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Opening eerste Calisthenics park in Leiden - Nederlandse Calisthenicsbond
Nieuws

Opening eerste Calisthenics park in Leiden

By oktober 14, 2019 No Comments

Opening eerste Calisthenics park in Leiden
Op zaterdag 12 oktober werd in het Huigpark het Calisthenics park in Leiden geopend. Dit is niet alleen het eerste park in Leiden, maar ook een gecertificeerd park waar recreanten tot atleten op een veilige en verantwoorde manier optimaal kunnen sporten. Een voorbeeld park en tevens een bevestiging voor de groei van de sport.

Van buitenspelen naar Olympische Spelen
Een Calisthenics park is niet alleen een prachtige speel- en sportplek, maar ook een plek waar dromen ontstaan om je (sport)talenten te ontdekken. Het is voor kinderen het eerste contact moment waar zij allerlei bewegingsvormen aanleren. Onbewust leren ze spelende wijze wat ze kunnen en ontwikkelen ze allerlei vaardigheden en sportdisciplines aan, dat d.m.v. Calisthenics ze een basis fundering leggen ongeacht welke sport ze uiteindelijk kiezen. Hier veranderen hangjongeren naar echte hangjongeren en worden sporters atleten, dat met de komst van het Calisthenics park de bakermat is gelegd van buitenspelen naar Olympische Spelen.  

Opening park
Na het welkomstwoord van Conny Broeyer werd de opening voltrokken door;

  • Alexander Geertsema, voorzitter van de Vrienden van het Singelpark
  • Zachar Tolmachev namens Teddy Kids, hoofdsponsor en partner van het Singelpark
  • Paul Dirkse, wethouder sport van de gemeente Leiden en sponsor sportstimuleringsfonds
  • Simon Kramer, vertegenwoordiger van Calisthenics Community en één van de initiatiefnemers namens de gebruikers
  • Vincent Verhoef, voorzitter van de Nederlandse Calisthenicsbond

Na de opening werd er een demonstratie door de bond gegeven om te laten zien welke (basis)oefeningen op een toestel mogelijk zijn tot gevorderde, hoogstaande oefeningen om te laten wat mogelijk is op eigen lichaamskracht. Gelukkig bleef het nog even droog, zodat alle aanwezigen eveneens mochten ervaren wat Calisthenics is en werd er advies ingewonnen om een oefening te leren. Calisthenics verbindt en brengt mensen samen ongeacht sportachtergrond of leeftijd, dat het een prachtige samenkomst van sport liefhebbers was.

Gecertificeerd NLCB park
Onbezorgd sporten is voor iedereen prettig en draagt bij aan betere sportieve prestaties. Belangrijke voorwaarden daarvoor zijn dan ook een veilige omgeving. Ook op een Calisthenics park. Vanuit optimale sportbeleving, functionaliteit en veiligheid is gekeken op welke wijze het park ontwerp ingericht moest worden. Aangezien Calisthenics niet alleen een sport is waar gewerkt wordt aan spieren en conditie, maar waarbij ook acrobatische manoeuvres worden uitgehaald, moet daar extra rekening mee gehouden worden. Het Calisthenics park in Leiden is daarmee een voorbeeld park dat aan de richtlijnen voldoet ter certificering, zodat op een veilige en verantwoorde manier gesport kan worden. 

Advies parkontwerp, certificering of toestel nodig? Schakel de bond in!
Voor advies over een parkontwerp of toestel voor bijv. een openbare ruimte, school of sportschool denken we graag mee. We bekijken het vanuit verschillende aspecten om zo de veiligheid, kwaliteit en functionaliteit optimaal af te stemmen. Denk hierbij o.a. aan type valondergrond, indeling toestellen, bewegingsruimten, hoogte rekstokken, flow, etc., zodat het aan de eisen voldoet en toekomstige Calisthenics NEN Norm.

Het park is gebouwd door; Barmania pro,  http://streetworkoutnederland.nl

Dank woord richting initiatiefnemers en betrokken partijen
Wij bedanken alle initiatiefnemers, sporters, betrokken partijen en Gemeente Leiden voor uw inzet, betrokkenheid en doorzettingsvermogen om dit mogelijk te maken. Nederland is een prachtig Calisthenics park rijker en is er weer een stap gezet van Nederland naar Sportland.

Wij wensen alle Leidenaren veel sport plezier toe op het park!

Namens Nederlands Calisthenicsbond


Bronnen

Foto’s
Monique Shaw / shawfotografie.nl

Leidschdagblad
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20191013_30953146/hangjongeren-moeten-hangen-in-huigpark

Radio Sleutelstad (interview)

Leave a Reply