Nieuws

NK wedstrijdenoverzicht; revolutionair sport format voor Calisthenics sportwereld

By juni 25, 2019 No Comments
NK Freestyle Wedstijdenoverzicht - Mannen

NK wedstrijdenoverzicht; revolutionair sport format voor Calisthenics sportwereld

Voor alle atleten en toeschouwers hebben wij een aangename verassing. We introduceren een nieuw wedstrijd indeling voor de Calisthenics sportwereld. Hiervoor hebben we verschillende systemen onderzocht uit andere welbekende sporten zoals voetbal, dat dit systeem het eerlijker, transparanter maakt. Met dit systeem krijgt iedereen de kans om zijn skills te tonen en zelfs bij een wedstrijd verlies kun je nog kans maken op de NK-titel.

Hoe werkt het?

Het NK begint met de groepsfase (12 atleten). Tijdens een loting is bepaald welke atleten er in welke poule zijn ingedeeld. Er zijn in totaal 4 NK poules elk bestaande uit drie atleten. In de groepsfase battled iedere atleet in de poule een keer tegen elkaar. De nummers 1 en 2 van elke poule ‘overleven’ de groepsfase en gaan door naar de volgende ronde: de kwart finale. Vanaf dit moment is het een knock-out-fase. Er zijn dan nog 8 atleten over. De winnaars uit de kwart finale gaan door naar de halve finale. De atleten zijn slechts 1 stap verwijderd naar de finale om de welbegeerde NK-titel te bemachtigen. De overige atleten strijden voor de bronzen 3e plaats.

Wanneer loting atleten?

Aanstaande zondag 30 juni wordt bekend gemaakt welke atleten in welke groep worden ingedeeld via een loting. Meer hierover volgt nog, dus houd onze instagram in de gaten. We zullen de loting live uitzenden.

Waarom dit wedstrijdensysteem?

Het toepassen van een groepsfase en knock-outsysteem maakt het spectaculair om te zien en zal de atleten tot het uiterste drijven om de eerste plaats te kunnen bemachtigen! Daarnaast betekent een verloren partij niet per se einde toernooi.

Hoe werkt het systeem bij vrouwen?

De vrouwelijke atleten worden in een poule ingedeeld (4 vrouwen). In de groepsfase battled iedere atlete in de poule een keer tegen elkaar. De nummers 1 en 2 van elke poule gaan door naar de finale voor de NK-titel. De nummers 3 en 4 strijden om het brons.

NK Freestyle Wedstijdenoverzicht

NK Freestyle Wedstijdenoverzicht

Hoelang duurt een run (battle)?

Per ronde krijgt iedere atleet 2 runs van 40 seconden om zijn of haar vaardigheden te tonen. Daarbij is het van belang om zo gevarieerd mogelijk te zijn om de meeste punten te kunnen behalen.

Jurering

De beoordeling vindt plaats door 4 onafhankelijke juryleden. Elk van hen zal één onderdeel jureren. De onderdelen waarop beoordeelt wordt zijn als volgt:

  • Statics; statische houdingen van minimaal 3 seconden denk aan human flag, handstand of frontlever.
  • Power; dynamische krachtoefeningen denk aan muscle ups, hefesto of impossible dip.
  • Dynamic; dynamische oefeningen op momentum denk aan 360, shrimpflip of een switchblade.
  • Combo & Creativiteit; uitvoeren van een dynamic, static en powermove zonder de bar los te laten en/of de grond te raken

Per ronde zal ieder jurylid punten toekennen, oplopend van 1 tot 10. Degene met de meeste punten zal zich kwalificeren voor de volgende ronde, tot er één winnaar of winnares overblijft!

Wat houdt creativiteit in?

Creativiteit houdt in dat er gekeken wordt naar de variëteit aan skills die worden getoond. Het is dus belangrijk om bij iedere run zoveel mogelijk verschillende dynamic, static, powermoves en combo’s te laten zien. Ook wordt er gelet op het gebruik van het aantal bars of andere manieren waarop een oefening uit te voeren. Kortom; creativiteit heeft niks met aankleding of maskers te maken, het gaat om het gehele speelveld in oefeningen van toestel, vloer, dip etc. te gebruiken. Dat onderscheid zich van iemand die bijv. dezelfde oefeningen altijd alles op 1 bar doet. Ook wanneer iemand steeds dezelfde routine doet versus zijn opponent die wel varieert. Het is tenslotte de discipline Freestyle, dat wij de meest complete atleet willen zien.

Afwisseling man en vrouw tijdens toernooi

Om de 3 wedstrijden zal een vrouwen duel plaatsvinden. Dat maakt sport ook juist bijzonder, omdat iedereen zijn of haar beste skills toont en we aan elkaar gelijkwaardig zijn in wat we kunnen. Geen vrouwen competitie op een aparte dag, maar elkaar inspireren om te laten zien wat mogelijk is op eigen lichaamskracht.

WK-ticket Rusland nummers 1

De winnaar en winnares van het NK krijgen een ticket voor het WK op 27 juli in Moskou en mogen Nederland vertegenwoordigen!

Tot slot maak je geen zorgen, voor alle atleten zal er tijdens het NK een briefing zijn over de regels (die overigens ook te vinden zijn via de website, onder ‘reglementen’) en de werking van het NK-systeem. Eén deze dagen zullen wij de pouls bekend maken door middel van een loting. Stay tuned!

Leave a Reply