Warning: Creating default object from empty value in /www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Bond legt Calisthenics toestellen aan banden - Nederlandse Calisthenicsbond
Nieuws

Bond legt Calisthenics toestellen aan banden

By november 26, 2019 No Comments

Bond legt Calisthenics aan banden

Nederlanders bepalen steeds vaker zelf wanneer, waar en met wie ze sporten. Door een groeiende vraag naar flexibele sporten mensen minder bij een sportclub en meer in individueel verband of in zelf georganiseerde groepen. Niet zo gek dat Calisthenics een snelgroeiende sport in Nederland is, omdat je alleen je eigen lichaam en een optrekstang nodig hebt voor de meeste oefeningen. Vanwege het aantal Calisthenics parken dat als paddenstoelen uit de grond komen, slaat de Nederlandse Calisthenicsbond alarm om de veiligheid van de Calisthenics sport(toestellen) te waarborgen.

Kwaliteit en certificatie
Onbezorgd sporten is voor iedereen prettig en draagt bij een betere sportieve prestaties. Belangrijke voorwaarden daarvoor zijn dan ook een veilige omgeving. Ook op een Calisthenics park. Aangezien dezelfde gymnastische, hoogstaande oefeningen getraind worden binnen Calisthenics, welke ook in een turnhal gedaan worden, dient het ook als een sportplek met sporttoestellen gezien te worden. Zodoende dat de Nederlandse Calisthenicsbond (NLCB) met dezelfde veiligheidsbril en sportniveau naar een Calisthenics park kijkt als waarmee een turnhal ingericht wordt om de veiligheid te waarborgen. Juist omdat een Calisthenics park door verschillende sporters (van recreant tot topatleet) wordt gebruikt, dient met de veiligheid extra rekening te worden gehouden. Vandaar dat de NLCB een eisenpakket heeft opgesteld waaraan een park moet voldoen, zodat op een veilige en verantwoorde manier gesport kan worden.

Probleem
Calisthenics is niet alleen trainingsmethode o.b.v. eigen lichaamsgewicht, maar ook een sport dat op wereldniveau beoefend wordt. Nederlands is zelfs wereldkampioen in de discipline Freestyle 2019. De bond ziet met lede ogen aan dat er steeds meer toestellen geplaatst worden die door speeltoestelfabrikanten bedacht zijn, maar niet aan de eisen van de sport voldoen. Zodoende ontstaat het probleem dat een Calisthenics toestel als speeltoestel wordt gekwalificeerd. Hierdoor ontstaan er onveilige situaties waarin kinderen het toestel niet of nauwelijks kan onderscheiden, terwijl in een speelomgeving volwassenen er eveneens gebruik van maken.

Hoe werkt de certificering?
De NLCB is het kenniscentrum op het gebied van Calisthenics. Zij voeren een eerste check uit en bekijken het parkontwerp of toestel vanuit verschillende aspecten om zo de veiligheid, kwaliteit en functionaliteit optimaal af te stemmen. Denk hierbij o.a. aan type val ondergrond, indeling toestellen, bewegingsruimten, hoogte rekstokken, flow etc.

Alleen de Calisthenics toestellen die deze route zijn gepasseerd mogen het stempel “Goedgekeurd Nederlandse Calisthenicsbond” dragen. De bond zal geen erkenning, wedstrijden organiseren en diensten verlenen op niet gekwalificeerde Calisthenics toestellen.

Erkende NLCB Calisthenicsparken

  • Nijmegen Goffert
  • Spankeren Van Rensselaerweg
  • Leiden Singelpark

Ook voldoen?
Wij denken graag met u mee en met onze ervaring en expertises kunnen wij u optimaal adviseren, zodat uw park voldoet aan de richtlijnen en die voor Calisthenics toestellen gelden.

 

Leave a Reply