Warning: Creating default object from empty value in /www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 1e Pilot Calisthenics programma in PI Achterhoek Zutphen - Nederlandse Calisthenicsbond
Nieuws

1e Pilot Calisthenics programma in PI Achterhoek Zutphen

By oktober 25, 2019 No Comments

1e Pilot Calisthenics programma in PI Achterhoek Zutphen

De gevangenis Zutphen heeft de Nederlandse Calisthenicsbond benaderd voor het verzorgen van een daginvulling dat volledig in het teken staat van Calisthenics voor gedetineerden. Prachtig dat we dit mochten verzorgen om te ontdekken in wat je kan, zodat ze de volgende stap nog sterker en bewuster maken.

Dé work-out voor een strak lijf en gespierde geest

Bij Calisthenics draait het allemaal om het gebruik van je lichaamsgewicht in plaats van losse gewichten, waardoor je niet alleen sterker en leniger wordt, maar ook leert hoe je jouw lichaam beter beheerst.

Bij het uitvoeren van een oefening moet je bewust worden van je grip, duw- en trekactie armen, ademhaling, spieren activatie, techniek etc. omdat je anders de desbetreffende oefening nooit zult behalen. Calisthenics vereist dat je ‘mindful’ bent over wat je doet en vereist je volledige aandacht en focus. Je hersenen creëren een signaal en bereikt uiteindelijk de spiervezels. Alles over hoe de spier zich gedraagt, komt uit je hersenen. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen, waarmee jezelf uitdaagt om het beste uit jezelf te halen!

Calisthenics programma; “Discover your potential, Get a grip on your life!”

Het Calisthenics programma is de juiste manier om kennis te maken met deze nieuwe sport, waarbij je met alleen het gebruik van je eigen lichaamsgewicht leert een krachtig en lenig lichaam op te bouwen. We nemen we niet alleen de basis oefeningen door, maar ook allerlei variaties, met of zonder sportpartner, die het een leuke en uitdagende sport maken. Ze ondervinden zelf op een interactieve manier waar het menselijk lichaam tot in staat is. Het hele lichaam zal blootgesteld worden aan nieuwe oefeningen en je zal spieren voelen waarvan je niet wist dat je ze had. Na een goede en leuke manier van opwarmen volgt het echte werk. Alles gebeurt op een verantwoordelijke en veilige manier. Voor elke oefening is een lichtere variant of juist een zwaardere. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en de oefeningen goed uitvoert, zodat je op een verantwoorde en effectieve manier jouw doelen behaalt. Met de workshop Calisthenics geven wij alle handvatten om te starten.

De kracht van Calisthenics gaat veel verder dan 4 muren. Toekomst bieden om aan jezelf te kunnen werken door je mentaal als fysiek te versterken! Daarmee kan Calisthenics perspectief bieden door niet alleen grip op te bouwen om aan de rekstok te hangen, maar ook om grip op je leven te krijgen.

Achtergrond
Door het leren van nieuwe bewegingspatronen en vaardigheden in een andere omgeving prikkelt het de hersenen (frontale cortex) en activeert het iedere spier, dat nieuwe, complexe en cognitief uitdagende stimulatie biedt. Het is oefenen met een houding van nooit opgeven en altijd geloven dat we kunnen verbeteren, wat een zeer krachtige en positieve mindset in ons creëert. Iedere les was anders, al had het dezelfde opbouw van bijv. warming-up, stretchen, basis oefeningen tot verder gevorderde oefeningen. Bepaalde oefeningen deelde we in naar niveau, zodat iedereen mee kan doen met de groep. Daarmee is Calisthenics zeer eenvoudig aan te passen naar niveau, leeftijd, geslacht, lichaamstypen, etc. dat je niet aan bepaalde eisen hoeft te voldoen om iets te kunnen bereiken.

Samen trainen daagt je uit. Test wie de meeste herhalingen van een bepaalde oefening uitvoert. Of zet een circuit uit en test wie dit het snelste kan. Dit motiveert niet alleen jezelf, maar ook mensen om je heen. Elementen die we spelende wijze toepaste.

Het programma werd in kleine tot grote groepen gegeven (4 tot 10). Professionele trainers/atleten namens de bond verzorgde de Calisthenics daginvulling.

De bond heeft voor het programma een professioneel Calisthenics toestel opgezet ter gebruik voor het programma dat voldoet aan de (veiligheids)eisen en richtlijnen van de bond.

1e Pilot PI Achterhoek Zutphen

Met de PI Achterhoek Zutphen zijn we een 1e pilot gestart om een programma te geven. Doel van de pilot is om te ervaren welke kwesties je in de praktijk tegenkomt en voldoende informatie moet opleveren voor het nemen van een goed onderbouwd besluit over de introductie van Calisthenics als programma

Speciale dank

Wij bedanken PI Achterhoek Zutphen voor het vertrouwen in de expertise van de bond en de bijzondere ervaringen die we mochten opdoen. Alle medewerkers, beveiligers, gevangenisbeheerders Gerrit, sportinstructeurs waaronder Jordy, afdelingshoofd Moniek en betrokkenen bedanken we hartelijk voor de wijze waarop u ons heeft ontvangen, begeleid en ondersteund om van dit programma een succes te maken. We hebben het echt heel bijzonder gevonden om dit samen met uw medewerking te mogen verzorgen.

Leave a Reply